Reader Comments

Азиатските хазартни приложения

by Sabrina Shiels (2019-09-28)


Азиатските хазартни приложения се маскират като продукти, които не залагат на хазарт, за да заобиколят ограниченията както на пазара на Apple, така и на Google.

В четвъртък изследователите от Trend Micro обявиха, че Apple iOS App Store и Google Play са изчистили „стотици фалшиви приложения", които Trend Micro откриха за хазартни приложения, маскирани като приложения, занимаващи се с много по-малко противоречиви теми, като например времето, пътуванията или виното.

Trend Micro отбеляза, че някои от тези приложения за „хамелеон", за които се съобщава, са класирани в топ 100 на Apple и са оценени над 100 000 пъти, въпреки че съдържат „описания, които не са в съответствие със съдържанието им." Приложенията имат по-нисък ранг в Google Play, според съобщенията, защото те започнаха да се появяват на този пазар едва през август.

Първоначално приложенията показваха съдържание, съответстващо на техните описания, но дизайнерите бяха вградили интерфейс за програмиране на приложения (API), който позволяваше на приложението в крайна сметка да разкрие истинските си цветове, очевидно след като е преминал сборник с пазачи на Apple или Google и крайните потребители са изтеглили ап.

Trend Micro подчерта, че досега не е в състояние да намери доказателства, че тези хамелеонови приложения съдържат зловреден софтуер извън възможностите им за промяна на формата.

Много от тези приложения бяха насочени към азиатските пазари, където хазартът в почти всякаква форма е строго забранен. Едно от приложенията в китайския магазин за приложения на iOS в Китай бе оценено 440 000 пъти. Trend Micro намери връзки към тези приложения от търсене на „Beijing Racing", което прилича на приложение, което преди това е било свързано с незаконни онлайн хазартни операции.

През юли китайските държавни медии критикуваха Apple за подпомагане на "измама за изтегляне", при която китайските потребители на iOS бяха убедени да изтеглят приложения, базирани на светещи "фалшиви отзиви" в App Store, концепция, bonus codes известна на местно ниво като "четкане". Докладът удари Apple, тъй като очевидно е неспособен да се превъплъти в тази практика.

Apple засили хазартната дейност - дори и парите за игра - в своя iOS App Store, въпреки че наскоро предостави на хазартните компании повече време, за да гарантират, че приложенията им са местни и не са „увити" в HTML5 код „, за да осигурят потребители със сигурно и курирано изживяване, което очакват в App Store. "

Google ограничи приложенията за хазарт с реални пари от Google Play още през 2013 г., но започна да облекчава това ограничение през 2017 г. И двете компании обаче доказаха желанието си да чистят хазартни приложения от специфични за страната магазини, особено на азиатските пазари, вместо да рискуват да бъдат изключени. от все по-важен сегмент на глобалния пазар.